現在位置: ホーム / 研究紹介 / 実環境のモデリングに関する研究 / Inverse Reflectometry for Spatial Materials under General illumination

Li Shen, 画像の認識・理解シンポジウム(MIRU)講演論文集, pp. 1000-1005, Jul. 2006.

論文概要

Studies on inverse rendering have shown that the bidirectional reflection distribution functions (BRDFs) of object surface can be estimated from images. Under general illumination, recovery of spatially varying BRDFs generally requires very costly processes and dense images. In this paper, we present a method to recover spatial reflectance from a sparse set of images under general illumination. We assume object surfaces are composed of a number of different materials, and may have complex textures. Specifically, we first remove the high-frequency varying diffuse reflection term by using a low-order spherical harmonic approximation. Then, an efficient clustering process is applied to estimate the specular reflectance of the multiple materials with the specular reflection components. With the specular reflectance obtained, the diffuse reflectance is estimated at each point. As a result, we can reconstruct a truly spatially varying BRDF model of the surface from a sparse set of images. Experimental results will be presented to demonstrate the effectiveness of the proposed algorithm. (pdf file)

関連論文

• "Image-based Acquisition of Photorealistic Representation for Real Objects", 大阪大学大学院 博士学位論文, Jan. 2006.
  • "効率的なフォトメトリックステレオ法による3次元形状と表面反射特性の推定", 画像の認識・理解シンポジウム(MIRU)講演論文集, pp. 1305-1312, Jul. 2005.
  • "Efficient Photometric Stereo Technique for Three-Dimensional Surfaces with Unknown BRDF", Proc. Int. Conf. on 3-D Digital Imaging and Modeling (3DIM), pp. 326-333, Jun. 2005.
  • "Object Shape and Reflectance Modeling from a Sparse Set of Images", 画像電子学会研究会 講演予稿, pp. 57-62, Nov. 2004.
  • "Object Shape and Reflectance Estimation for a Spare Set of Images", 画像の認識・理解シンポジウム(MIRU)講演論文集, pp. 185-187, Jul. 2004.
  • "フラクタル符号化による仮想視点画像の生成", 日本バーチャルリアリティ学会 大会論文集, pp. 421-422, Sep. 2002.