現在位置: ホーム / 研究紹介 / ウェアラブルコンピューティング・拡張現実感に関する研究 / Performance of a Spatial Augmented Reality-based Packing Support System

Techasarathul Nattaon, 大阪大学大学院 修士学位論文, Feb. 2017.

研究概要

Optimized packing is a challenging and time-consuming task when we take container’s number minimization, container’s weight balancing and/or stability of packed items into consideration. Efficient packing can reduce a cost of storage and shipping and also guarantee that damage will not occur on items while shipping.
 This thesis proposes a spatial augmented reality-based support system for an optimized packing. Spatial augmented reality (SAR) is a technique that overlays computer-generated graphics onto the real world by using a projector that projects the graphics directly onto physical objects. Consequently, a user can see and manipulate real and virtual image simultaneously with their naked eyes. SAR has been used in various applications such as design and visualization, indication for inspection, working guideline, remote assistance, etc.
 Our packing support system uses an RGB-D camera to acquire color and depth information of packing items and a container. Then object segmentation and objects dimension estimation
processes are conducted consecutively. Position and orientation of packing items inside the container are calculated by a bin-packing algorithm. Finally, packing instructions are shown
by using SAR at a working area. We developed three different user interface techniques which are Pointcloud, Rotation, and Object Movement. The user interface techniques have been evaluated through a user study. The experimental results show Rotation instruction outperforms other indication methods by reducing up to 80.6% of the packing time when compared with a packing task without support from the systems.

関連論文・発表

• テチャサラトーン ナタオン, ラサミー ポチャラ, 間下 以大, 浦西 友樹, 清川 清, 竹村 治雄, "投影型拡張現実によるパッキング支援システム",
    日本バーチャルリアリティ学会 複合現実感研究会, MR2016-12, 支笏湖, Oct. 2016.